1.Recuperarea medicală neurologică asistată de roboți
Recuperarea medicală neurologică asistată de roboți se practică de mulți ani în lume. În România recuperarea medicală robotică a apărut de câțiva ani de zile. Acest tip de reabilitare medicală aduce multiple avantaje pentru pacienți, realizând practic terapii mult mai eficient decât orice terapie de recuperare clasică.
În cadrul clinicii de recuperare a IMC HOSPITAL S.R.L. au fost achiziționați roboți pentru recuperare medicală ce acoperă toate ariile corporale, unele din aceste echipamente fiind introduse pentru prima dată la nivel european în terapiile de reabilitare medicală neurologică în cadrul .
Aceste premiere europene cu terapii inovatoare susținute de echipamente ultramoderne au fost posibile și datorită proiectului ”ÎNFIINȚARE DEPARTAMENT CERCETARE METODE INOVATIVE DE TRATARE ALE AFECȚIUNILOR APARATULUI NEUROLOCOMOTOR”, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, COD MySMIS 121822. ( www.meddistrict.ro ).
Recuperarea medicală
Mai jos am enumerat o parte din roboții pentru recuperare neurologică și terapiile pentru care aceștia sunt utilizați cu succes.
G-EO SYSTEM™
Centrul nostru de recuperare medicală beneficiază printre alte dotări de ultimă generație și de două sisteme de reeducare a mersului G-EO SYSTEM™, acestea fiind cele mai versatile echipamente robotice din lume, având ca efect final recuperarea mersului, fiind bazat pe un concept de platformă modulară. Dezvoltat pentru a răspunde nevoilor specifice ale pacienților de-a lungul întregului proces terapeutic de recuperare, G-EO SYSTEM™ oferă diferite module și opțiuni de terapie, cum ar fi mișcări parțiale, mișcare la nivelul unui plan drept, mersul cu spatele și are caracteristica unică de a simula în mod realist scările și urcarea în pantă (în urcare și coborâre). În plus, cu o simplă comutare între programele pasiv, activ-asistativ și activ modul, G-EO SYSTEM™ poate fi ajustat la pacienții cu diferite niveluri de deficienta. G-EO SYSTEM™ s-a dovedit a fi excelent, înlocuind cu succes munca unei echipe de șase terapeuți.
Cu ajutorul robotului de reeducare a mersului G-EO SYSTEM™ pacientul poate fi adus cu un scaun cu rotile și mutat cu ușurință și suspendat și apoi verticalizat cu ajutorul unor harnașamente. G-EO SYSTEM™ se compune din orteze robotice pentru mers şi un echipament performant de susţinere a greutăţii corporale, combinate cu un sistem motorizat ce ofera o gama vasta de miscari, toate asistate și controlate de un calculator ce ajustează performanţele şi colectează date medicale pentru cercetarea și evaluarea terpeutică. Motoarele controlate computerizat, mişcă picioarele pacientului în cadrul unor traiectorii care reproduc modelele fiziologice de mers, interfaţa convenabilă cu utilizatorul îi permite terapeutului să opereze cu uşurinţă sistemul şi sa coordoneze cu uşurinţă culegerea de date. Funcţionarea automată permite efectuarea unor şedinţe de terapie mai lungi şi mai eficiente. Ortezele care pot fi interschimbate şi ajustate cu uşurinţă, oferă o terapie locomotorie optimizată atât pentru adulţi cât şi pentru copii. Sistemul de suspensie dinamic, cu inerţie redusă, permite o descărcare precisă a pacientului şi susţine un mers mai fiziologic pentru o stimulare senzorială optimizată. Sistemul dispune, în plus, de capacitatea de măsurare a activităţii pacientului prin intermediul traductoarelor de forţă montate direct la nivelul dispozitivelor de acţionare şi oferă posibilitatea de reglare a nivelului de asistare a mersului pentru fiecare picior între forţa de ghidare completă şi forţa de ghidare zero. Forţa de ghidare permanent ajustabilă pentru fiecare picior permite încurajarea pacienţilor să lucreze mai intens prin reducerea forţei de ghidare în stadiile avansate de reabilitare sau permite antrenarea specifică a pacienţilor cu paralizie unilaterală. Un sistem integrat de biofeedback monitorizează mersul pacientului şi oferă un feedback de performanţă vizual în timp real spre a motiva pacientul în sensul unei participări active a acestuia la antrenament. Parametrii sunt ajustabili în funcţie de anatomia pacientului: lăţimea şoldului, lungimea gambei şi a coapsei, paşii şi forţa. Dimensiunea şi poziţia manşetelor pot fi ajustate individual. Manşetele special concepute reduc probabilitatea apariţiei inflamaţiilor articulaţiilor în timpul şi după şedinţele de tratament. Sistemul revoluţionar de susţinere facilitează susţinerea dinamică a greutăţii pacienţilor în timpul tratamentului.
Wearable Robotics ALEX
Wearable Robotics ALEx este echipamentul robotic medical inovator, bazat pe tehnologia realității virtuale , destinat pacienţilor cu funcţie afectată a extremităţii superioare, cauzată de: afecţiuni neurologice (paralizie cerebrală, leziuni la nivelul măduvei spinării, leziuni cerebrale traumatice, sindromul Guillain-Barre), traumatisme (leziuni la nivelul sistemului nervos periferic, fracturi) sau afecţiuni musculo-scheletale (instabilitate, durere, chirurgie ortopedică). Wearable Robotics ALEx realizează mobilitatea membrului superior, acoperind aproximativ 92% din mobilitatea fiziologica a omului, pornind de la pozitionarea bratului langa corp si articulatia cotului flexata la 90°.
Acest echipament permite pacientului să efectueze exerciţii specifice pentru cresterea forţei musculare şi amplitudinea mişcării articulaţiilor, cu obiectivul general de îmbunătăţire a abilităţilor funcţionale. Mai mult, Wearable Robotics ALEx poate asista la evaluarea îmbunătățirii abilităţilor funcţionale pe parcursul terapiei. Astfel , rezultatele sunt complet măsurabile cu ajutorul rapoartelor clare și ușor de interpretat.
GLOREHA™,
O altă gamă de roboți pentru recuperare neurologică pe care IMC HOSPITAL S.R.L. o are în dotare sunt echipamentele GLOREHA™, echipamente pentru reabilitare musculară de ultimă generație ce sunt o soluție integrată de recuperare pentru tratamentul neurocognitiv, antrenamentul motor al mâinii, încheieturii mâinii și brațului și recuperarea gesturilor funcționale complexe (GLOREHA ARIA, GLOREHA SINFONIA, GLOREHA CLASIC).
GLOREHA ARIA are suport ergonomic şi reglabil pentru braţ format din un exoschelet cu arcuri integrate, ce cuprinde braţul de la umăr la mână şi contrabalansează greutatea braţului pacientului studiat, intensificând orice funcţie şi control neuromuscular şi asigurând mişcarea activă într-un amplu spaţiu 3D. Sistemul cuprinde de asemenea si sensor optic inovativ, superior manerului sensibil la presiune, ce ajuta la introducerea si culegerea de date si instructiuni pentru orice pozitie a mainii.
Sistemul are integrat un computer ce genereaza diferite jocuri ce impun miscari ale bratului ce vor fi introduse in diverse terapii complexe. Datele rezultate vor fi transmise si analizate pentru a se putea realiza pe baza acestora elemente de terapie complexe de grup şi individuale. Un mare avantaj al sistemului il reprezinta prezenta celor doua suporturi pentru membrele superioare, fapt ce permite pacientului sa lucreze bilateral.
GLOREHA SINFONIA
Doua modele mecanice coordonate computerizat Gloreha sunt disponibile pentru pregatirea deschiderii mainii si prinderea de obiecte intr-o maniera pasiva pentru o perioada definita de timp. Ofera pregatire completa pentru membrul superior cu miscari de mana coordonate si asistate de robotul semnale ale senzorilor de miscare (senzori superiori EMG, precizia fiind superioara, nefiind influentate masuratorile de hidratarea subiectului si pozitionare) si de pregatirea miscarii bratului ce controleaza suportul bratulului superior.
Sistem ce integreaza 2 manusi ce pot realiza miscari pasive, asistate activ, lucru activ pentru cresterea tonusului muscular dar si lucrul in oglinda, membrul sanatos realizeaza miscarea, manusa contine senzori de detecteaza fiecare miscare iar manusa amplasata pe mana afectata reproduce aceleasi miscari in timp real. Manusile sunt actionate de cabluri ce au rol de a simula tendoanele mainii. Aceasta controleaza raza efectiva de miscare. Viteza de operare este de asemenea reglabila. Mobilizarea mainii pacientului se face prin cele 5 cabluri conectate la manusa, care transmit puterea mecanic, asemnea unor tendoane artificiale, la degetele pacientului.
GLOREHA SINFONIA este un produs inovator destinat pacientilor cu probleme la nivelul mainii. Permite un tratament neuromotor intensiv, incipient, stimulant si flexibil. Pacientul poate urmari exercitiul cu ajutorul animatiilor 3D afisate pe ecran iar manusa confortabilasi usoara mobilizeaza incheieturile degetelor. Miscarile mainii sunt insotite de efecte vizuale si auditive ce stimuleaza recuperarea neurocognitiva.
GLOREHA SINFONIA permite o gama variata de terapii ce necesita supraveghere minima din partea terapeutului. Actioneaza flexarea-extensia incheieturilor metacarpiene si ale falangelor si inter-falangiene ale tuturor degetelor mainii. Permite miscarea individuala si simultana a mainii. Permite exercitii precum închiderea pumnului, numarare pe degete si altele.
GLOREHA CLASIC
GLOREHA CLASIC este un produs inovator destinat pacientilor cu probleme la nivelul mainii. Permite un tratament neuromotor intensiv, incipient, stimulant si flexibil. Pacientul poate urmari exercitiul cu ajutorul animatiilor 3D afisate pe ecran iar manusa confortabilasi usoara mobilizeaza incheieturile degetelor. Miscarile mainii sunt insotite de efecte vizuale si auditive ce stimuleaza recuperarea neurocognitiva.
GLOREHA CLASIC permite o gama variata de terapii ce necesita supraveghere minima din partea terapeutului. Actioneaza flexarea-extensia incheieturilor metacarpiene si ale falangelor si inter-falangiene ale tuturor degetelor mainii. Permite miscarea individuala si simultana a mainii. Permite exercitii precum închiderea pumnului, numarare pe degete si altele.
- Published in Terapii
2.Hidroterapie
Ce este terapia acvatică (hidroterapia).
Terapia acvatică este o formă de kinetoterapie care are loc în apă.
Care sunt beneficiile hidroterapiei:
Unul dintre scopurile terapiei acvatice este acela de a vedea îmbunătățiri fizice care se transferă activităților de pe uscat. Pacienții câștigă forță, amplitudine de mișcare, echilibru și flexibilitate prin participarea la terapia acvatică. Pacienții pot observa, de asemenea, un control îmbunătățit al mișcărilor, rezistență crescută, spasticitate scăzută și constrângere musculară redusă. Terapia acvatică reduce stresul asupra articulațiilor și mușchilor prin deponderarea corpului, permițând o toleranță îmbunătățită la mișcare și exercițiu. Apa poate acționa pentru a ajuta sau a rezista mișcării, făcând mai confortabilă efectuarea de exerciții care nu sunt bine tolerate pe uscat. S-a demonstrat că terapia acvatică îmbunătățește circulația, reduce durerea și spasmele musculare și oferă un mediu sigur pentru încercarea de noi exerciții. Terapia acvatică are și beneficii psihologice. Poate contribui la creșterea încrederii în activități precum mersul pe jos, echilibrul și exercițiile fizice.
Datorită proiectului ”ÎNFIINȚARE DEPARTAMENT CERCETARE METODE INOVATIVE DE TRATARE ALE AFECȚIUNILOR APARATULUI NEUROLOCOMOTOR”, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, COD MySMIS 121822. ( www.meddistrict.ro ), IMC HOSPITAL dispune de banda de alergare subacvatică Focus, de asemenea având și posibilitatea de realizare de programe de recuperare medicală personalizate în piscină.
Banda de alergare subacvatică Focus.
IMC HOSPITAL dispune de cea mai performantă bandă de alergare subacvatică la nivel mondial. Banda de alergare subacvatică Focus este un produs medical inovator excepțional și profesional pentru reabilitarea subacvatică, ce poate fi utilizată chiar înainte și imediat după o intervenție chirurgicală. Acesta permite intervenția timpurie și recuperarea medicală mai rapidă a organismului. Rezistența la apă îmbunătățește întregul sistem muscular și reduce rigiditatea articulațiilor. De asemenea, reduce durerea și crește fluxul de sânge.
Indicații terapeutice pentru banda de alergare subacvatică FOCUS:
- îmbunătățirea echilibrului și a mișcării de coordonare, inclusiv îmbunătățirea postură
- reeducarea mersului dupa interventii ortopedice si neurologice
- creșterea gamei de mișcări unghiulare
- degenerare și inflamația articulațiilor, membrelor și a coloanei vertebrale
- dislocarea soldului
- atrofie musculara
- distrofie musculara
- paralizie cerebrala
- autism
- ADHD
- boli ale sistemului cardiovascular
- hipertensiune
- reabilitare sportiva
- durere cronică
- dureri lombare
- fibromialgie
- scleroză multiplă
- CRPS/RSD
- artrită
- osteoporoza
- dureri de șold
- dureri de genunchi
- dureri de gleznă
- înlocuiri articulare
- post-AVC
- leziuni ale măduvei spinării
- stabilitate posturală
- suport progresiv de greutate (pentru scăderea în greutate).
Ce măsuri de siguranță sunt în vigoare pentru hidroterapie:
În cadrul secției noastre de hidroterapie există întotdeauna măsuri de siguranță în vigoare pentru a asigura o experiență sigură în terapia acvatică. Specialistul terapeut va fi prezent pentru a monitoriza răspunsul pacientului la exercițiile în apă. În cazul terapiilor dispozitivele de plutire pot fi furnizate pacienților. Este asigurată siguranța transferului în și din bazinul cu apă.
Cine nu ar trebui să participe la hidroterapie:
Pacienții cu deficiențe cognitive care pot interfera cu siguranța lor în apă nu sunt adecvați pentru terapia acvatică. Pacienții nu pot participa la hidroterapie dacă au răni deschise care nu sunt acoperite corespunzător.
De asemenea, sugerăm ca pacienții cu infecții, incontinență, epilepsie și/sau convulsii să evite participarea la terapia acvatică, cu excepția cazului în care sunt autorizați de un medic. Pacienții care pot avea dificultăți în reglarea temperaturii ar trebui să ia în considerare efectele temperaturii apei înainte de a participa la terapia acvatică.
În plus, pacienții care pot avea o frică extremă de apă pot să nu fie adecvați pentru terapia acvatică.
Ce tehnici sunt folosite
Terapeutul dumneavoastră vă va oferi cele mai potrivite tehnici și intervenții pentru recuperarea medicală personalizată de care dumneavoastră aveți nevoie. Pacienții pot participa la suportarea progresivă a greutății, tehnici de desensibilizare, expunere gradată, activitate aerobă, antrenament de forță, echilibru, tracțiune în apă adâncă și alte metode de tratament.
Cine efectuează acvaterapie.
Hidroterapia este efectuată de kinetoterapeuți autorizați ce au acreditările corespunzătoare pentru a trata pacienții în terapie acvatică.
Cum să vă pregătiți pentru ședința terapeutică.
Vă sugerăm să ne contactați pentru informații specifice despre recuperare medicală prin hidroterapie. În general, pacienții se pot aștepta să poarte un costum de baie la terapie, de asemenea să aducă un halat și o pereche de șlapi pe care îi vor folosi în deplasarea de la vestiar la bazin. Vă sugerăm să purtați ceva confortabil. Vă rugăm să vă pregătiți să aduceți un prosop, o sticlă cu apă, produse de duș (șampon, pieptene, săpun).
- Published in Terapii
TETRAPAREZA
Tetrapareza reprezintă forma cea mai gravă de diplegie. Are o frecvență crescută la nou-născuții cu encefalopatie, infecții intrauterine (Citomegalovirus, rubeola, rujeola etc.), malformații structurale cerebrale grave.
Sunt afectate atât membrele superioare cât și cele inferioare, existând posibilitatea ca unul dintre segmente să fie mult mai sever afectat.
Metodele și mijloacele kinetice folosite pentru realizarea obiectivelor recuperării sunt:
- relaxarea;
- masajul- ca mijloc paliativ;
- mișcările pasive;
- mișcările active;
- tehnicile de facilitare neuromusculare proprioceptive;
- activitățile recreaționale și sportul.
- Published in Afecțiuni
Spondilita anchilozantă
Spondilita anchilozantă sau spondilita ankilopoetica face parte dintr-un grup de boli conexe cunoscute sub numele de spondiloartropatii. Spondilita anchilozantă este un tip rar de artrită care provoacă in principal, durere și rigiditate la nivelul coloanei vertebrale. Această afecțiune, cunoscută și sub numele de boala Bechterew, se manifesta, în general, în partea inferioară a spatelui, dar simptomatologia se poate extinde la gat, ceafa si zona cervico-toracala sau poate deteriora articulațiile si din alte părți ale corpului.
Spondilita anchilozantă nu are o cauză specifică cunoscută, deși are o legătură genetică și poate apărea în familie. Factori de risc spondilită anchilozantă sunt:
- sexul – bărbații sunt mai predispusi sa dezvolte spondilita anchilozanta decat femeile;
- vârsta – debutul apare, în general, la sfârșitul adolescenței sau la începutul vârstei adulte;
- ereditatea – majoritatea pacienților care suferă de spondilită anchilozantă au antigenului HLA-B27, cu toate că nu toti oameni care acest antigen dezvoltă spondilită anchilozantă;
Simptomul dominant al spondilitei anchilozante este durerea lombară de tip inflamator, caracterizată prin exacerbarea durerii în momente de repaus sau nocturn și ameliorare cu efectuarea activității fizice/sportului. Altă caracteristică tipică a lombalgiei de tip inflamator este reprezentată de rigiditatea matinală (înțepenire) care durează peste 30 de minute, deseori câteva ore. Simptomele apar progresiv, insidios.
Scopul tratamentului este acela de a elimina durerea si rigiditatea si de a preveni sau intarzia complicatiile si deformarea coloanei vertebrale. Tratamentul in spondilita are cel mai mare succes inainte ca boala sa provoace leziuni ireversibile articulatiilor. Sunt disponibile numeroase tratamente care pot usura durerea si rigiditatea, dar exercitiul fizic si o atentie deosebita pentru postura dumneavoastra sunt la fel de importante pentru a mentine coloana vertebrala mobila si pentru a va ajuta sa traiti o viata normala.
Un regim obisnuit de tratament pentru diferitele forme de spondiloza implica medicatie, exercitii, terapie fizica, practici de postura, si alte optiuni precum terapia rece/calda pentru a va relaxa muschii si a reduce durerea articulara. In cazuri severe, chirurgia de corectare a posturii poate fi o optiune.
- Published in Afecțiuni