Coxartroza sau artroza soldului este o boala cronica degenerativa a articulatiei coxo-femurale, in care se produce treptat distrugerea cartilajului articular precum si a suprafetelor articulare ale oaselor din componenta acesteia si afectarea structurilor locale.
Distrugerea cartilajului articular face ca suprafetele osoase sa vină in contact direct, producand durere cu caracter mecanic (la mobilizare). Articulatia isi pierde progresiv mobilitatea iar durerea devine permanenta.
Simptomele coxartrozei
- Durerea: cel mai important simptom al coxartrozei. Durerea dispare ulterior, dar reapare la efort, ameliorandu-se din nou in timpul repausului. Durerea apare nu numai in timpul mersului, dar si in timpul urcatului scarilor de exemplu.
- Rigiditatea articulatiei soldului: Cei mai multi bolnavi la care se instaleaza coxartroza se plang de o rigiditate in zona inghinala, sau a soldului atunci cand se trezesc.
- Scaderea mobilitatii: Coxartroza face dificila abducția, extensia și rotația membrului inferior.
- Atrofierea (slabirea muschilor): care controleaza articulatia soldului, in urma limitarii activitatilor.
In stadiile incipiente ale coxartrozei, conduita terapeutica este una conservatoare, ce urmareste reducerea durerii si tonifierea musculaturii, prin tratament simptomatic medicamentos antialgic si antiinflamator si fizio / kinetoterapie. Scopul tratamentului conservator este acela de a incetini evolutia bolii si implicit a intarzia cat mai mult posibil tratamentul chirurgical.