Infarctul miocardic acut

Infarctul acut de miocard reprezintă necroza circumscrisă de cauză ischemică a unei zone de miocard, apărută ca urmare a unei căderi bruşte a fluxului sangvin coronarian sau a unei creşteri peste posibilităţile de aport ale necesarului miocardic de oxigen, urmată de formarea unei cicatrici fibroase în cazurile cu evoluţie favorabilă.

Mijloacele de tratament utilizate în recuperarea pacienţilor cu IMA includ pe lângă medicaţia, recomandată de cardiolog, tratamentul igieno-dietetic care cuprinde măsurile de profilaxie secundară, tratamentul fizical-kinetic şi tratamentul balnear.

Măsurile de prevenţie secundară vor fi aplicate pe toată perioada recuperării, pacientul schimbându-şi practic stilul de viaţă.

Baza recuperării pacienţilor cu IMA o constituie kinetoterapia, instituită chiar din a doua zi de la debutul infarctului, dacă este posibil, ţinând cont de avantajele mobilizării precoce la aceşti pacienţi: prevenirea stazei venoase, a stazei bronşice, prevenirea escarelor, osteoporzei, hipotrofiilor musculare şi nu în ultimul rând influenţarea psihică pozitivă.

TOP