Poliartrita reumatoidă

Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna sistemica cronica,  ce se caracterizeaza prin inflamatia mai multor articulatii cu caracter cronic,progresiv, distructiv şi deformant, insotita de multiple manifestari sistemice.

Procesul inflamator determina durere in articulatii, deformarea si reducerea mobilitatii acestora, conducand in timp la pierderea functionalitatii normale, datorita evolutiei proceselor distructive la nivel osos si in cartilaje, cu consecinte invalidante asupra pacientilor afectati de aceasta boala.

In majoritatea cazurilor, debutul bolii este lent cu durata de saptamani sau luni. La aproximativ doua treimi dintre bolnavi, ea incepe insidios cu oboseala, anorexie, slabiciune generalizata si simptome vagi musculo-scheletice pana la apariţia evidenta a sinovitei. Acest prodrom poate persista pentru saptamani sau luni si poate intarzia diagnosticul. Simptomele specifice apar de obicei gradat, cand mai multe articulaţii, mai ales cele ale mainilor, pumnului, genunchiului si piciorului sunt afectate intr-o modalitate, in cele mai multe cazuri, simetrica.

Principalele simptome ale poliartritei reumatoide sunt: durerile articulare, umflarea și rigiditatea. Pot să apară simptome generale și inflamații în alte părți ale corpului, nu doar la nivelul articulațiilor, și nu sunt excluse erupțiile cutanate.

Tratamentele pentru artrita reumatoidă pot ajuta la reducerea inflamației articulațiilor, ameliorarea durerii, prevenirea sau încetinirea leziunilor articulare, reducerea dizabilitatii și permit un mod de viață în limite normale. Poliartrita reumatoidă nu are un antidot, este o boală cronică, de lungă durată, care necesită tratament continuu.

TOP