Spondilita anchilozantă

Spondilita anchilozantă sau spondilita ankilopoetica face parte dintr-un grup de boli conexe cunoscute sub numele de spondiloartropatii. Spondilita anchilozantă este un tip rar de artrită care provoacă in principal, durere și rigiditate la nivelul coloanei vertebrale. Această afecțiune, cunoscută și sub numele de boala Bechterew, se manifesta, în general, în partea inferioară a spatelui, dar simptomatologia se poate extinde la gat, ceafa si zona cervico-toracala sau poate deteriora articulațiile si din alte părți ale corpului.

Spondilita anchilozantă nu are o cauză specifică cunoscută, deși are o legătură genetică și poate apărea în familie. Factori de risc spondilită anchilozantă sunt:

  • sexul – bărbații sunt mai predispusi sa dezvolte spondilita anchilozanta decat femeile;
  • vârsta – debutul apare, în general, la sfârșitul adolescenței sau la începutul vârstei adulte;
  • ereditatea – majoritatea pacienților care suferă de spondilită anchilozantă au antigenului HLA-B27, cu toate că nu toti oameni care acest antigen dezvoltă spondilită anchilozantă;

Simptomul dominant al spondilitei anchilozante este durerea lombară de tip inflamator, caracterizată prin exacerbarea durerii în momente de repaus sau nocturn și ameliorare cu efectuarea activității fizice/sportului.  Altă caracteristică tipică a lombalgiei de tip inflamator este reprezentată de rigiditatea matinală (înțepenire) care durează peste 30 de minute, deseori câteva ore. Simptomele apar progresiv, insidios.

Scopul tratamentului este acela de a elimina durerea si rigiditatea si de a preveni sau intarzia complicatiile si deformarea coloanei vertebrale. Tratamentul in spondilita are cel mai mare succes inainte ca boala sa provoace leziuni ireversibile articulatiilor. Sunt disponibile numeroase tratamente care pot usura durerea si rigiditatea, dar exercitiul fizic si o atentie deosebita pentru postura dumneavoastra sunt la fel de importante pentru a mentine coloana vertebrala mobila si pentru a va ajuta sa traiti o viata normala.

Un regim obisnuit de tratament pentru diferitele forme de spondiloza implica medicatie, exercitii, terapie fizica, practici de postura, si alte optiuni precum terapia rece/calda pentru a va relaxa muschii si a reduce durerea articulara. In cazuri severe, chirurgia de corectare a posturii poate fi o optiune.

TOP